KOSGEB Girişimcilik Kursu ve Kosgeb İş Planı Hazırlama 2022
KOSGEB girişimcilik kursu özellikle bir çok genç tarafından ilgi görmeye başladı ve 18 yaşını doldurmuş bütün vatandaşlara açık bir kurs olarak hizmet vermektedir. Tabii ki bu kursun amaçlarından biri de KOSGEB hibe kredisinden yararlanmak isteyen kişilerin ve kendi işini kurup, ilerlemek isteyen gençlere destek olmasıdır. Yani hibe desteğini daha doğru dağıtmak ve kişileri daha iyi yönlendirmek için verilen bir kurstur.
Eğitim süreci esnasında girişimci olmak isteyen kişi yapmak istediği işe daha objektif bakıp değerlendirme yapabilecek ve tüm sürece hakim olabilecektir. Girişimcilik kişiliğine sahip olan ve aynı zamanda belli bir sektörde iş fikrine sahip kişilerin gittikleri girişimcilik kursu, aslında bazı fakültelerde de öğrencilere dersi veriliyor. Bu teknik fakültelerde dersi alan kişilerin KOSGEB kursundan ders alması gerekmez. KOSGEB girişimcilik kursunu bitiren vatandaşlara katılım belgesi de verilmektedir. KOSGEB girişimcilik kursu ücreti yoktur. Kurs için hiç bir ücret vermeden katılım sağlayabilirsiniz. Girişimcilik ile ilgili genel olarak teorik dersler veriliyor ancak bunun yanı sıra mümkün olduğunca uygulamalı derste verilebiliyor.

Dersi başarıyla geçen girişimcilerin Ayrıca KOSGEB tarafından hazırlanan girişimcilik kursuna katılmalarına gerek yoktur. Kursu bitirenlere katılım belgesi verilmektedir, böylece orta ölçekte ya da daha küçük ölçekli işletmelerin kurulması geliştirilmesi daha sistematik olarak sağlanabilmektedir. Süresi 32 saat olarak belirlenen girişimcilik eğitim programının üniversitelerden alınması durumunda, bu dersin bir dönem süresi vardır. KOSGEB’ten alınacaksa, bu kursun herhangi bir ücreti bulunmamaktadır. Yalnız öğrencilerin veya girişimcilerin derslere katılması zorunludur. Bu eğitim programına başvurmak için Ergin olmak ( 18 yaşını tamamlama) ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak yeterlidir, genellikle kurs çerçevesinde teorik derslerin yanı sıra atölye uygulama eğitimleri de verilmektedir.
Kayıt olmak için girişimcilik kursuna 5 gün önce başvuru yaptığınız taktirde KOSGEB tarafından belirtilen bir zamanda kursa başlayabilirsiniz. Başvuru işlemini İŞKUR aracılığı ile gerçekleştirebilirsiniz. Bu kursun sadece işsizlikle mücadele için değil aynı zamanda ülkenin kalkınmasına da yardımcı olunması planlanmaktadır. İlgili uzmanlar tarafından kişilere KOSGEB iş planı ve pazarlama teknikleri de dahil olmak üzere bir çok ders verilmektedir.
KOSGEB hibe ve destekten yararlanmak istiyorsanız mutlaka bu kursa katılmış olmanız gerekir ya da üniversitelerin teknik fakültelerinden bu dersi almış olmanız gerekir.
KOSGEB Girişim Kursu Ne Kadar Sürüyor?
Kişilerin girişimcilik alanında bir çok konuya vakıf olmaları için verilen KOSGEB eğitim eğitim süresi 32 saattir. Bu eğimin amacı kurs alan öğrencilere sistematik bir biçimde girişimciliğin aşamalarını öğretmektir. Girişimcilik konusu bir çok genç tarafından da merak edildiği için kurslarına yoğun ilgi duyuluyor ve kursun süresi de çok iyi seviyede olduğu için tercih de ediliyor.
KOSGEB’E KİMLER BAŞVURU YAPABİLİR?
Bazı vatandaşlar, girişimciler iş kurmak için KOSGEB hibe desteğine ihtiyaç duyarlar. Peki herkes KOSGEB’e başvuru yapabilir mi? Ne yazık ki herkes bu destekten direkt yararlanamaz. İlk olarak KOSGEB kurslarına gitmiş olmanız gerekir ve iş planı oluşturmanız gerekir, daha sonra başvurunuzu yaptıktan sonra tarafınıza olumlu ya da olumsuz yanıt bildirilir. Zaten güzel bir fikre sahipseniz ve aynı zamanda iyi bir sunum yapabilirseniz olumlu sonuçlanma ihtimali de artacaktır.
KOSGEB İş Planı Nasıl Doldurulur?
KOSGEB iş planı nasıl hazırlanır? İlk olarak internet üzerinden KOSGEB’in kendi resmi web sayfasına giriş yapıp başvuru için bu belgenin çıktısını alın. İş planı oluştururken sizden kişisel bilgilerinizi, sektörde varsa tecrübelerinizi anlatın. Aşağıda saymış olduğumuz maddelere göz atabilirsiniz.
- Kendinizi tanıtın.
- İş kurma planınızı belirtin.
- İş fikrinize neden ihtiyaç duyulacağını anlatın.
- Sektördeki rakiplerinizden örnek verebilirsiniz.
- Rakiplerinizden sizi ayıran artılarınızı sıralayın.
- Rakip karşısında nasıl avantajlarınızı olacağını anlatın.
- İşletmenizin nelere ihtiyaç duyacağını belirtin.
- Sektörde tecrübeleriniz varsa bundan bahsedin.
Kosgeb Başvuru Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Gerçekten iyi bir iş fikrine sahip olmanız gerekir bundan dolayı iyi bir seçim yapmanız gerekir.
- Sektör hakkındaki bilgilere hakim olmanız gerekir ve rakip analizinizi iyi yapmanız beklenir.
- İş lokasyonu çok önemli bu yüzden iyi düşünülüp seçilmesine dikkat edin.
- Sunum süreci ve iyi bir iş planı başlangıç için kilit noktanız bu yüzden bunlara da çok önem vermeniz gerekir.
İyi Bir İş Fikrine Sahip Olmak
İş planı oluşturup KOSGEB’e sunmadan önce çok iyi bir fikir edinmeye çalışın ve iyi bir iş planı çizelgesi oluşturun. Bu iş fikrini başvuru aşamasında anlatırken istihdamı arttıracak bir fikir olduğunu karşı tarafa hissetirmelisiniz. Çünkü size verilecek bu hibenin amaçlarından biri de işsizliği azaltmaktır. İşin başlangıcında tabii ki 5 kişi ya da daha az kişi de çalışabilir ancak daha sonra bu çalışan sayısı da artacak mı, hedeflerinizin arasında istihdamı arttırmaya yönelik çalışma var mı diye değerlendirilebilir.
Rakip Analizi Yapmak
Sektörü, pazarı bilmek ile rakip analizini yapmak farklı şeyler. Pazar ne kadar büyükse o kadar fazla kar payınız olabilir. Fakat iyi bir rakip analizi yapmazsanız rakipleriniz önünüze geçecektir ve sizden daha fazla büyük bir paya sahip olacaktır. Bu yüzden sektörünüzde öncü olmanız için rakip analizini mutlaka yapmanız gerekir. Çünkü rakiplerinizle aynı özellikleri taşırsanız ve artınız olmaz ise bir farkınız olmayacaktır. Bu durumda rakiplerinizin önüne geçecek bir artınızın olması gerekir. Aksi taktirde tüm süreci istediğiniz gibi yönlendiremezsiniz.
KOSGEB İş Planı
İş planınızı hazırlarken 1 yıllık hizmet çizelgesini, hedefinizi belirtmeniz gerekir. Çünkü size verilecek olan hibe sadece tek sefer olmayabilir eğer ileri seviyeye taşıyabileceğiniz bir iş olursa sonraki aşamalarda daha fazla kredi ve destek alabilirsiniz. Bu yüzden iyi bir hedef çizelgesi oluşturup iyi bir sunum yapmanız gerekir. Böylelikle ilgili yetkililer tarafından incelenen iş fikriniz, hedefleriniz incelendiğinde olumlu bir şekilde karşılanma ihtimalini arttırır. Aksi taktirde istediğiniz gibi sonuçlar alamayabilirsiniz.
Sunum Süreci
Sunumunuz sadece fikrinizin çok iyi olduğunu anlatmak üzere olmasın. Aynı zamanda işlerinizin nasıl ilerleyeceğini, işin akış şemasının nasıl olduğunu anlatmanız gerekir. Örneğin bir ürün piyasaya sürülecekse bu üründe nasıl pazarlama yapacağınızı, hedef kitleye nasıl ulaşacağınızı ve buna dair tüm süreci nasıl yöneteceğinizi anlatmanız gerekir. Sunumu çok iyi yapmanız gerekir. Çok iyi bir fikriniz olabilir fakat bunu karşı tarafa iyi bir şekilde sunamadıktan sonra fikrin pek önemi kalmayabilir. Bu yüzden en çok önem vermeniz gereken noktalardan birisi de sunum sürecidir.
İşletme Yerinin Belirlenmesi
Eğer müşterilerinize hitap etmesi gereken bir lokasyona ihtiyacınız varsa bunu iyi seçmeniz gerekir. İşinizin hedef kitlesini belirleyip buna göre bir lokasyon tablosu çıkarın ve marjinal bir görünümün dışına çıkmadan bunu belirleyin. İşletmenizin lokasyonu belirlendikten sonra internet üzerinden kaliteli bir çalışma yaptırarak reklam vermeniz gerekir. Böylelikle işletmenizin konumu ve marka bilinirliği artarak daha fazla kitleye ulaşabilirsiniz.
KOSGEB ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları yorum yaparak sorabilirsiniz ve en kısa süre içerisinde yanıt alabilirsiniz. Finans ve ekonomiye dair her haber için bizi takip edebilirsiniz.