Kripto Para Nedir

Kripto paralar değişim işlemlerinde kullanılabilen şifrelenmiş, dijital olan sanal para birimidir. Özellikle son yıllarda hayatımızda popülerliğini kazandı ve bu yüzden bir çok kişiye göre artık gelecekteki para birimi olacağı yönünde görüşler bulunmakta. Zaten öyle görünüyor ki siz de bu yüzden kripto para nedir sorusuna yanıt arıyorsunuz.

Kripto para nedir sorusuna yanıt verdik tabi ama yine de bu konunun bilinmeyen bir çok olgusu ya da tartışılan yönleri elbette ki vardır.
Bir yönden de sizlere bu para biriminin önemini vurgulamak isteriz. Günümüzde sadece kişiler arasında,halk arasında değil devlet başkanları, büyük şirketlerin CEO’ları tarafından bu konu konuşulmakta ve tartışılmakta. Yapılan değişimlerin yani takasların güvenli bir şekilde olması için kriptografi sistemi kullanılır.

Kriptoloji Nedir?
Kriptoloji dediğimiz şey aslında bir şifre bilimidir. İletilerin, verilerin güvenlik sistemlerine göre şifrelenmesini sağlar. Bununla ilgili de kısaca teknik bilgi vermek gerekirse bazı algoritmalar kullanılır. Örnek olarak Hash ya da buna benzer algoritmalar kullanılmaktadır.

Kripto Paraların Tarihi Hakkında
Kripto paralar daha çok son yıllarda popüler olmuş durumda ancak tarihi daha da eskilere dayanıyor. Teknolojinin çığır açtığı 1990′ larda kripto parada yerini almaya çalışmıştır ancak bu girişim başarısız olmuştu.

Kripto paraların ilki olan Bitcoin ise 2009 senesinin başlarında Satoshi Nakamoto kod adlı kişi tarafından geliştirildi ya da kişiler tarafından diyebiliriz. Çünkü bu sistemi tek başına tasarlayıp, yapmak hiçte kolay bir iş değildi. Satoshi Nakamoto ya da ekibi tarafından açık kaynak kodlu olarak paylaştılar bu yazılımı ve artık günümüz dünyasında özellikle son yıllarda büyük ses getirdi.

Kripto paraların güvenliği
Her ödeme sisteminde güvenlik durumu olduğu gibi kripto paraların güvenliği için de bu geçerlidir. Yapılan ödeme sistemlerinde önem arz eden sorunlardan bir tanesi de aynı paranın birden fazla kez harcanma ihtimalidir. Bu gibi durumları önlemek için bilinen bir yöntem vardır, gerçekleştirilen işlemlerin kaydını tutan bir sistem (bankalar) koymaktır. Tabi böyle bir yöntemi kullanmak demek sistemin otoritesini kaybetmektir bu da güven sorununa yol açabiliyor.

Fakat merkezleştirilmiş yani dağınık bir ağ üzerinde (örnek olarak Bitcoin gibi) işlemlerin yapılması için bahsettiğimiz sistemin her bir bölümünden onay çıkması lazım. Söylediğimiz bu işlemler ise Blokchain yoluyla yapılıyor ve böylelikle gerçekleştirilen her işlem herkes tarafından izlenebilmektedir.
Kripto paraların en büyük güvenlik riski hackerlar tarafından gerçekleştirilen siber saldırılardır.

Kripto para nasıl üretilir? Kripto para madenciliği ne demektir?
Kripto paranın dağınık olduğu hakkında kısa bir bilgi vermiştik aynı şekilde üretimi de dağıtık bir sistem yapısında gerçekleşiyor. Kripto paraları sınırsız bir şekilde üretilemez bu para birimlerin bir üretim sınırı vardır bu nedenle üretilen bu kripto para fazla seviyelere ulaştığı taktirde üretiminin zorlaşması da yüksek seviyelere çıkacaktır.
Kripto madenciliği dediğimiz şey ise üretim oluyor yani güçlü bir işlemci gücüne ve internete sahipseniz biri tarafından görevlendirilmeksizin bu işlemi yapabilirsiniz.

Kripto para yasal mı?
Her ülke tarafından yasal değildir. Belli ülkelerde yasa durumu henüz belirsiz ancak bazı ülkelerde ise kripto ticareti yapmak ya da kullanmak yasaldır.
Türkiye’de ise yasa durumu şu an belirsiz. Bitcoin yasal mı yani kripto para yasal mı diye yanıt arıyorsanız şu an kullanılmaması için bir yasa bulunmuyor yani ceza alma durumunuz olmuyor.

Kripto para madenciliği suç mudur?
Kripto para üretimi ya da Bitcoin üreticiliği suç değildir. Şu an için yasal bir ceza söz konusu değildir.

Kripto paraların vergilendirilmesi
Eğer ki belli bir gelir elde ediyorsanız bu elbette ki sağlamış olduğunuz kazanç üzerinden vergilendirilir. Maliye tarafından hesabınızda olan gelirleriniz sorgulanırsa bu durumu açıkça belirtebilirsiniz bir cezası yoktur. Ancak vergi kaçırmaya çalışıyorsanız tabi ki cezası vardır ve suçtur.

Kripto paraların avantajları nedir
Kripto paraların bağlı olduğu bir merkez bankası yoktur ve bu nedenle ülkelerin ekonomik sorunundan etkilenmezler.
Hesabınıza el koyulma durumu olmuyor ya da dondurulma işlemi gerçekleştirilemiyor. Ancak hacklenme gibi durumlara maruz kalabilme durumu olabiliyor.

Finans, ekonomi, borsa gibi bir çok alandaki haberleri okumak için finanshaberi.com u ziyaret edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu